2 Emotionele stabiliteit

Emotionele stabiliteit

Dit is de factor waar in topsport tot nu toe maar weinig aandacht aan is besteed. Een mental coach wil negatieve denkpatronen aanpakken, maar gaat veelal voorbij aan negatieve emoties en gevoelens.

Een talentvolle jonge sporter die alles in het werk stelt om topsporter te worden, zal binnen zijn leeftijdscategorie meer winnen dan verliezen. Telkens als hij in een oudere leeftijdsklasse terecht komt, moet hij zich opnieuw bewijzen. Hij wordt blij van zijn overwinningen en baalt van de keren dat hij verliest. Dat leidt o.a. tot emoties van teleurstelling en boosheid. Dat is normaal en hoort erbij. De grootste stap is van de junioren naar de senioren. Waar de leeftijdsklasses in de jeugd veelal 2 jaar met elkaar verschillen, omvat de seniorenklasse een periode van vaak 20 jaar of meer. Toppers blijven vaak in de top gedurende een periode van zo’n 10 jaar. De concurrentie bij de senioren is aanzienlijk en de kans om te verliezen is dus ook veel groter.

De vraag is dan hoe je daarmee omgaat….
Het wordt pas een probleem als je huidige prestaties negatief worden beinvloed door gedachten, emoties en gevoelens rond eerdere vervelende ervaringen. Dat kunnen verliessituaties in de sport zijn, maar ook emotionele schade die je als mens, buiten de sport, hebt opgelopen.
Als je topprestaties wilt gaan leveren, maar op die momenten de concentratie niet kunt opbrengen en gezonde spanning overgaat in stressgevoelens, dan ga je onderpresteren. Als dat vaker gebeurt, kun je het vertrouwen in jezelf gaan verliezen en al op voorhand bang worden om opnieuw slecht te gaan presteren. Omdat dat patroon doorbroken moet worden,zoek je naar een oplossing.

Emotional Freedom Techniques (EFT) zou dan een heel goede optie voor je kunnen zijn. Het is een methode waarbij oude patronen, die telkens weer de kop opsteken en gepaard gaan met negatieve emoties en gevoelens, goed aangepakt kunnen worden, met een verbeterde emotionele stabiliteit als beloning.

Hier vind je de uitleg over wat het echte probleem is.